Pandoro - Nagerechten
Soort preparaat:
Nagerechten
Onkosten:
Easy
Bereidingstijd:
Kort
Beschrijving:
De Pandora is een traditionele Italiaanse kerstcake die uit Verona komt. De naam heeft de cake te danken aan zijn goud-gele kleur. De typische scherpe koepelvorm wordt verkregen door een achthoekige, stervormige pan. De oorsprong van de cake gaat terug tot de 18e eeuw.
Belangrijkste ingrediënten:
450 g bloem
60 ml melk
100 g suiker
25 g gist
1 vanillestokje
1 theelepel gemalen kardemom
0,5 theelepel gemalen kaneel
1/2 sinaasappel - geraspte schil
1 theelepel zout
160 g boter (zacht, in stukken gesneden)
2 eieren (klasse M)
Meel voor het bewerken
Poedersuiker om te bestrooien
Bereidingswijze:
Doe de bloem in een kom en druk een gat in het midden. Meng lauwe melk en 20 g suiker met de gist. Doe vervolgens dit mengsel van melk, suiker en gist in de kom en voeg een beetje bloem toe. Laat het geheel nu rijzen op een warme plaats gedurende 20 minuten, totdat het deeg wat begint te borrelen .
Snijd het vanillestokje in de lengte en gebruik alleen de zaden. Voeg de vanille, de resterende suiker, kardemom, kaneel, sinaasappelschil, zout, 150 g boter en de eieren bij elkaar en kneed dit tot een mooi geheel. Rust het deeg op een warme plaats (35 graden) voor 2-3 uur, tot het verdubbeld is in volume.
Kneed het deeg tot een bal. Maak een dunne laag met de rest van de boter en een beetje meel in de bakvorm en leg nu de bal deeg met de gladde kant naar beneden in de vorm. Overdek het deeg totdat het deeg de bovenkant van de vorm bereikt. Bak het deeg in een voorverwarmde oven (180 graden) op het onderste rooster voor 20 minuten. Verminder daarna stad van de oven naar 160 graden en bak het deeg nog eens 40 minuten. Laat tot slot de Pandoro afkoelen op het rooster. Als het is afgekoeld, haal de pandora uit de vorm en bestrooi het royaal met poedersuiker.